proswingfolk.com - biografie
Pro & Proost Acoustic Swing Folk

Al 15 jaar maakt Pro de podia in de lage landen onveilig. Pro startte in 1996 tijdens een zeiltrip op de Waddenzee georganiseerd door en met stamgasten van café "Het Koffiehuis" uit Noordwijk. De vrienden Ben, Flo en Louis vermaakten de opvarenden met het spelen op hun akoestische gitaren. Dit "jammen"zetten ze voort op bekaterde zondagmiddagen waarbij Ben vanuit zijn liefhebberij voor folkmuziek Flo en Louis enthousiast maakte voor dit genre. Nadat Sandra zich met haar viool bij het gezelschap voegde ontstond een huiskamer- en straatgezelschap dat zich op geheel eigen wijze toelegde op het spelen van folkmuziek. Pas na een jaar of 8 werd de groep compleet met fan van het 1e uur Dennis op de contrabas.

De bas geeft een extra dimensie aan het karakteristieke Pro geluid (drie stevig aangeslagen akoestische gitaren, de drie stemmige zang en de smaakvolle viool). Pro heeft zich de laatste jaren gericht op het aan het vergroten van het instrumentale arsenaal. Hierdoor zijn er acapella zang, de bohdrum, fluit- en saxofoon en verschillende gitaartechnieken live en op CD te beluisteren. Daarbij voorziet Pro de "folk uit alle windhoeken"- covers van een eigen ritme en arrangement, waardoor de typering "swingfolk" treffend is. Verder heeft Pro een eigen installatie waarmee een flinke kroeg of tent van een passend geluidsvolume van goede kwaliteit kan worden voorzien.

Vooral de Ierse en Schotse Folk nemen in het repertoire van Pro een prominente plaats in. Ook Engelse en Amerikaanse Folk en af en toe zelfs nummers uit geheel andere hoek worden bij wijze van experiment "ver-Pro-ed". Covers van bands als "the Mc Calmans", "the Dubliners", en "Christy Moore" nemen een centrale plaats in tijdens de optredens van Pro, maar ook een incidenteel nummer van "Motörhead" , nummers van "New Model Army" en een gepaste portie "Nederfolk" worden niet geschuwd.

Pro speelt in- en out-doors, akoestisch of versterkt en kan desgewenst worden uitgebreid met Fer en Marcel uit "Lost"; respectievelijk drummer en toetsenist. De formatie die dan ontstaat, "Proost" genaamd maakt het Pro geluid geschikt voor een breed publiek op festivals en in grote zalen. Proost kan vergelijkingen met "the Pogues" en "Dropkick Murphys" doorstaan. Kenmerkend bij dit soort gelegenheden zijn de positieve reacties van jonge punkers, bejaarde shantykoorfans en alles wat zich daar tussenin beweegt. Een optreden van Pro en/of Proost betekent een gezellige sfeer waarbij zowel de folkliefhebber als de gelegenheidsluisteraar aan hun trekken komen. Desgewenst kan een optreden worden opgedeeld in meerdere sets, waarbij een afsluitende "Proost"-sessie (met Pro in het "voorprogramma" ) een daverende finale garandeert.

In 2006 en 2007 heeft Pro(ost) vooral regionaal van zich doen spreken door optredens op onder andere het "Grentpop Noordwijk 2005", "Boetzolderpop Valkenburg 2006" en in een fors aantal kroegen en dranklokalen. Hierdoor heeft Pro(ost) in de regio maar ook ver daarbuiten een trouwe schare fans opgebouwd. De komende tijd zal Pro(ost) weer geregeld spelen. Volg dus de site of de plaatselijke kranten en journaals.

Al ruim honderd keer heeft Pro(ost) fans en voorbijgangers weten te boeien. Pro(ost) is echter niet dagelijks te zien. Bij dit amateurgezelschap staan speelplezier en gezelligheid centraal. Mede daardoor is ieder optreden weer een feest op zich. Voorlopig zal dat nog wel even zo doorgaan.
Tot ziens & horens, somewhere out there........